Total Pageviews

Saturday, November 26, 2011

Alkoholism võib olla pärilik:

tuvastati sõltuvust soodustav geen.

Teadlased on väitnud, et soodumus alkohoolikuks kujuneda on mõnedele inimestele sündides kaasa antud. Probleemsete alkoholipruukijate ajulaineid analüüsinud uurijad on avastanud geeni, mis võib olla seotud alkoholi patoloogilise liigtarvitamisega. Inimeste ajusid järjestikuste ülesannete lahendamise ajal skänninud uurijad avastasid mustrid, mis on suurema sõltuvusriskiga inimeste juures tavalised. Tuli välja, et probleemsete alkoholipruukijate laste ajuaktiivsuse mustrid on samasugused, mis tähendab, et neil on tõenäoliselt sama suur risk kujuneda alkohoolikuteks. Texase biomeditsiiniuuringute instituudi töörühm tegi katseid 1064 USA elanikuga, kelle suguvõsades oli liigjoomist esinenud mitme põlvkonna vältel, vahendab The Daily Mail.

Pärast „ajulaine-kaja“ tuvastamist leidsid nad tugeva seose joomise ja serotoniini-retseptorgeeni HTR7 vahel. Serotoniin mõjutab meeleolu ja und; enamiku antidepressantide toime rajaneb selle neurotransmitteri reguleerimisel.

Uurijad ütlesid, et on tõenäoline, et mõnedel inimestel on geneetika tõttu suurem tõenäosus alkohoolikuks muutuda. Siiski rõhutasid teadlased seejuures, et avanev pilt on väga komplitseeritud ning et tuvastatud geen ei pruugi olla lõplik süüdlane. Geneetik Laura Almasy kommenteeris: „On neid, kellele mõte, et sõltuvuskäitumisel võib olla geneetiline komponent, ei meeldi. Siiski teame, et sõltuvusriski kujunemisel on bioloogilisi tegureid, millest mõned on seotud organismis aset leidva alkoholi ainevahetuse iseärasustega. Mõned sellistest teguritest seonduvad erinevustega inimeste ajudes, mis muudavad nad sõltuvustele vähem või rohkem vastuvõtlikuks, ja me usume, et suurema ja väiksema riskiga inimeste ajulainete mustrites avastatud erinevus peegeldab selle aluseks olevat bioloogilist erinevust, mis teeb mõned inimesed teistest rohkem vastuvõtlikuks.“

Biomeditsiiniuuringute instituudi uudiskirjas juba ilmunud uurimuse tulemused avaldatakse ka ajakirjas American Journal of Medical Genetics.
Dr Almasy lisas, et alkoholismi ja geneetika seoste küsimus on komplitseeritud ning et serotoniiniretseptorile keskendumine ei pruugi sellele lõplikku lahendust tuua.

No comments:

Post a Comment