Total Pageviews

Wednesday, December 21, 2011

Jõulutähe kodus kasvatamine

Jõulutähe kodus kasvatamisel tehakse palju vigu. Kes tahab lillega askeldada pikemalt kui vaid pühade ajal, see peab kinni pidama mõnest reeglist.
Põhilisi vigu on kaks: vähene valgus, sest jõulutäht pannakse lauale keset tuba ja teda hoitakse liiga soojas.
Jõulutäht tahab palju valgust ja talle sobivaim temperatuur on 15–20 soojakraadi.

Lille tuleb kasta mõõdukalt ja seda teha kastmisnõus seisnud toasooja veega. Kindlasti tuleb hoolt kanda, et mullapall läbi ei kuivaks. Eriti hoolas tuleb olla väikeste jõulutähtede puhul.

Jõulutäht ei talu liigniiskust, tõmbetuult ega temperatuurikõikumisi. Halvasti mõjub näiteks koduelektroonika lähedus, mis töötades soojust kiirgab. Samal põhjusel ei maksa ka küünalt jõulutähe kõrvale kaunistuseks seada.

Kes endale jõulutähe ostab, ei pea seda kohe ümber istutama – kui on plaanis lille kasvatamisega ka pärast jõuluaega edasi jännata, võiks selle ümber istutada maikuus. Enne seda tuleks õitsemise lõpetanud lill tagasi lõigata ja hoida teda jahedas 10–15-kraadise temperatuuriga ruumis. Maikuus hakkab taim uuesti kasvama.

Lõikamisel peaks arvestama just teie soovitud kujuga. Kui soovite kasvatada väikese ühtlaselt tiheda põõsa, siis tuleks kõik külgharud 3-4 sm peale tagasi lõigata. Kui on soov suuremat põõsast kasvatada, siis piisab võrsetippude kärpimisest. Kärpimist jätkata kuni juulikuuni.
Kasvuperioodil tuleks taime väetada toalilleväetisega iga 2 nädala tagant. Lehtede värvuma hakkamise ajal tuleks väetisekogust poole võrra vähendada.

Selleks, et jõulutäht omanikku pühade puhul värviliste kõrglehtedega rõõmustaks, tuleks teda augusti lõpust või septembri algusest alates hakata poole ööpäeva kaupa pimedas hoidma. Nii, et 11-12 tundi ööpäevas on valge aeg ja 12-13 tundi pime aeg. See kutsub esile uute pungade tekke ja arenemise.
Jõulutäht on lühipäevataim ja värvuma hakkavad ülemised lehed pärast 8–10 nädalat pimendamist.
Pimendamise tarvis võib tõmmata mustast kilest koti sobivale raamile ja taime sellega katta – raam ei lase kotil lehtedele peale vajuda. Sellel ajal vajab taim vaid kuni 12 tundi päevavalgust. Pimendamise lõppedes paigutada taim taas valgesse kasvukohta.

Kauem püsivad tavaliselt need jõulutähed, mis on Eestis kasvatatud. Põhjus on lihtne – lilled on kasvanud karmimates tingimustes võrreldes Hollandi kasvuhoonetega. Seal ei esine ühtegi temperatuuri, valguse ega õhustatuse kõikumist ning taimed kasvavad justkui inkubaatoris. Kohalikud taimed kasvavad kauem ja teevad kasvuajal läbi mitmedki katsumused ning on seetõttu ka vastupidavamad.

Jõulutähe ostmisel soovitame vaadata õisikut, mis asub värviliste kõrglehtede vahel. Kollane õisik ei tohiks olla avanenud. Tavaliselt see enne jõule ei juhtugi. Ka ei tohiks lilled poes vee sees seista – niiskuses hoitud lille juurtele ei pääse õhk ligi ning need saavad kahjustada.

Mida suurem ja lopsakam jõulutäht on, seda lihtsam on kodus temaga toimetada.

Allikas: Multiflora

No comments:

Post a Comment