Total Pageviews

Tuesday, March 20, 2012

Kaali meteoriidi lennujoone iga-aastased märgutuled

Tõenäoliselt ületas Kaali meteoriit ka Läänemaad
Allikad: LÄÄNLANE, Saarte Hääl

Lennu tuled 2009. aastal Velise kandis Vana-Läänemaal.
Foto: Ivar Soopan

Eesti vabariigi presidendi, kirjaniku, filmimehe ja diplomaadi Lennart Meri 83. sünniaastapäeval 29. märtsil süüdatakse Eestis mälestuslõkked. Seda tehakse tänavu juba seitsmendat aastat järjest neis paigus, kust oletatavalt lendas üle Kaali meteoriit.

Oma raamatus “Hõbevalgem” kirjeldab Lennart Meri Kaali kraatri tekkelugu. Meri versiooni järgi sisenenud Kaalis maha prantsatanud meteoriit Maa atmosfääri Ebavere mäe lähistel.
29. märtsi õhtul süüdatakse mälestuslõkked või märgutuled külaplatsidel, linnustes või teistes väärilistes kohtades, mis paiknevad võimalikult lähedal mõttelisele joonele Ebavere mäe ja Kaali järve vahel – oletataval Tarapita teekonnal ehk Suure Lennu kaarel või tuleteel.

Märgutulede süütamisest Velisel

Velise kultuuri ja hariduse selts Vana-Läänemaa kagusopist, nüüdse Märjamaa valla lõunaosas kutsub kõiki hea tahtega kaaskodanikke, seltse ja ühinguid osalema teisipäeval, 29. märtsil Lennart Meri mälestusüritusel.
Selleks süüdatakse mälestuslõkked või märgutuled oma jaanitulepaikades, külaplatsidel, linnustes või teistes väärikates kohtades, mis paiknevad võimalikult lähedal mõttelisele joonele Ebavere mäe ja Kaali järve vahel – seega oletatavale Kaali meteoori ehk Tarapita teekonnale. Seda teekonda võib teisiti kutsuda ka Suure Lennu kaareks või tuleteeks.

Ebaverest alates kulgeks kaar Järvamaal Järva-Jaani kohal üle Purdi ja Lõõla küla. Raplamaal leiab neid paigad, kui ühendada kaardil joonega Lelle aleviku keskpaik ja Lihuveski sild Raikküla vallas ning Avaste mäe keskpunkt Vigala vallas.

Lõuna-Läänemaad läbiks tuledekett joonel Avaste mäest läbi Lõo küla Puhtu poolsaarele, puutudes pisut Pärnumaad Koonga vallas, kaugele ei jää Vatla linnus.

Enne Saaremaad trehvab teekond Viirelaidu ja Võisilma Muhu lõunarannal. Saaremal jäävad joone alla Pöide valla külad alates Kõrkverega, Laimjala valla Audla-Ridala kohal jätkub tee Kaali suunas otse üle Valjala kandis paikneva põliste linnusevallide.

Velise kandi rahvas teeb tuld seekord Aravereküla maadel Velise raba pealsel teel teisipäeval üks tund enne päikeseloojangut.


Teemakohast teavet pakuvad Lennart Mere raamat “Hõbevalge” ja Marju Kõivupuu “101 Eesti pühapaika”, kus esimestena kirjas Ebavere mägi ja Kaali järv.

Märgutulede süütamise algatajaiks olid 2006. aasta kevadel Pandivere arenduse ja inkubatsioonikeskusest Aivar Niinemägi, Väike-Maarja vallavalitsus Lääne-Virumaalt ja Kaarma vallavalitsus Saaremaalt.

No comments:

Post a Comment