Total Pageviews

Friday, June 22, 2012

Jack Andraka sensatsiooniline vähitest

http://www.bradaronson.com/jack-andraka/

15-aastane leiutas Jack Andraka praegustest testidest 100 korda tundlikuma ja 28 korda odavama vähitesti!


15-aastane lõi uue diagnostilise pankrease vähi pabertesti, mis on 28 korda kiirem, 28 korda odavam ja üle 100 korra tundlikum kui praegused diagnostilised testid. Ja kui see ei avalda piisavalt muljet, siis test töötab ka munasarja- ja kopsuvähi puhul.

Tema diagnostiline test teenis 1. preemia Intel International Science and Engineering Fair, maailma suurimal kolledžieelsel teadustööde võistlusel.
Jack on meeldivalt tagasihoidlik. Enne hindamist antud ütles ta: "Ma olen väga põnevil. See on nagu teaduse olümpiamängud. On lihtsalt vaimustav siin olla, isegi kui ma ei saa auhinda. Nojah, Jack võitis, saades auhinnaks umbes 100,000 USD. Saadud rahast poole lubast ta panna kolledźi õppemaksuks.

Pärast seda, kui ta onu suri kõhunäärmevähki, huvitus Jack selle haiguse varase avastamise võimalustest. Kahjuks avastatakse kõhunäärmevähk patsiendi päästmiseks liiga hilja. Jack Andraka koostas plaani ja eelarve ning võttis ühendust umbes 200 inimesega Johns Hopkinsi ülikoolist ja rahvuslikest tervise instituutidest. Ta sai 197 äraütlevat vastust, ent Johns Hopkinsi Meditsiinikooli patoloogia, onkoloogia ja keemilise ja biomolekulaarse tehnika professor dr. Anirban Maitra oli valmis koostööks. Jack töötaski oma testi välja Maitra laboris.

Miks seljatas 15-.aastane miljardi-dollari farmaatsiafirmasid? 
Võib-olla ei olnud tal noore inimesena takistavat kogemust, ta ei olnud veel ära õppinud "et see ei ole võimalik", nagu iga teine tööstusega seotud inimene. Ja muidugi ei olnud selles avastuses väike osa asjaolul, et Anirban Maitra andis poisile võimaluse.

Mõtle Jack Andrakale iga kord, kui keegi ütleb, et see või teine asi on võimatu või kui keegi noor ja tundmatu palub oma töös abi või isegi, kui sa kahtled kellegi idees.
Samuti pea meeles, et sa ei vaja hiiglaslikku meeskonda, miljardeid dollareid ressursse või üle 15 aastat elukogemust, et korda saata midagi hämmastavat.
Jacki diagnostilise test tulemused avaldati Society for Science and Publik veebilehel.
Kui oled huvitatud, kuidas Jack räägib oma leiutisest, vaata videod: Jack Andraka räägib oma avastusest

No comments:

Post a Comment