Total Pageviews

Wednesday, November 14, 2012

Jätkuvad magnettormid lubavad Eesti taevasse uusi virmalisi


Ööl vastu teisipäeva kell 01.15 jõudis Maa atmosfääri järjekordne Päikeselt tulnud laetud osakeste voog, mis põrkudes siin hapniku ja lämmastiku molekulidega võimaldas nautida värvidemängu põhjataevas, kirjutab Hiiumaa.ee.
Tekkinud virmalised õnnestus fotole püüda mitmel pealtnägijal, kes jagasid ülesvõtteid ka Postimehega.
Eriti intensiivsed olid virmalised Läänemaal. Samal ajal kadus nii Kärdlas, kui ka Saaremaal, Triigis EMT levi. Kas seesugune katkestus oli põhjustatud magnettotmist, on hetkel teadmata.
Aktiivne magnettorm kestab endiselt ja on ennustuste järgi muutumas lähipäevil erakordselt võimsaks. Virmaliste tõenäosust võib jooksvalt jälgida siit: https://twitter.com/Aurora_Alerts
Eestis on virmaliste tõenäosus suur, kui Kp tase on kõrgem kui 5.
Kell 01.15 jõudis Maa atmosfääri järjekordne Päikeselt tulnud laetud osakeste voog, mis põrkudes siin hapniku ja lämmastiku molekulidega võimaldas nautida värvidemängu põhjataevas. Foto: Kirsimetsa fotoblogi
Hiiumaad lummanud magnettorm on muutumas väga võimsaks
Nüüd on aga teada, et magnettorm on muutumas erakordselt võimsaks. Kindlasti ei ole tegemist vaid Hiiumaale omase nähtusega, aktiviseerumist on täheldatud kogu maailmas. Selle üheks ilminguks on ka virmaliste ilmnemine. 

Eile kadus magnettormi ajal nii Kärdlas, kui ka Saaremaal, Triigis EMT levi. EMT avalike suhete juhi Kaja Sepa sõnul magnettorm siiani kuskil võrgule siiski mõju avaldanud ei ole.
„Uurisime, kuid ei leidnud infot ka ühegi võrgukatkestuse kohta neis piirkondades, anomaaliat ei paistnud. Kui oletada, et häire oli nii tugev, et mõjutas otseselt raadiosignaali tugijaamast mobiilini (st tugijaam oli töökorras, aga telefon levi ei leidnud), siis mõjuks see kõikidele mobiilioperaatoritele ühtemoodi ja ilmselt ei oleks see siis mõjutanud ainult neid üksikuid kohti, vaid oluliselt laiemat ala," selgitas Sepp.
Aktiivne magnettorm kestab endiselt ja on ennustuste järgi muutumas erakordselt võimsaks. Erinevad online graafikud on koos nähtavad siinhttp://elar.lap.ee/aurora/.
Vaata Eestimaa virmaliste lehte Facebookis
Kui juhtud mõnes Eesti paigas virmalisi nägema, siis tee fotosid ja saada need ka meile. Aadressile rahvahaal@eestielu.ee või saatmisrakendust kasutades.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kommentaarid virmalistest:
-Kommentaar artiklis toodud Kp=5 kohta: sellise aktiivsustaseme juures läheb virmaliste vaatluspiir Eesti ja Soome vahelt. Üle Eesti nähtavate jaoks peaks Kp=7 ringis olema. Mida suurem Kp seda paremini vaadeldav ja seda kõrgemale helendus ulatub.
- Samuti olid virmalised näha Virumaal Haljala kandis, Idaveres: http://www.virumaateataja.ee/1039992/idaveres-sahvisid-virmalised/
Tartus olid ka näha. Tanel Kingsido pilt: http://www.flickr.com/photos/tanel025/8184769471/, kus on paremal servas ka üks langev sabatäht näha.
- Selgitavaid jooniseid nähtavuse kohta leiab näiteks siit: http://www.softservenews.com/Aurora.htm
- Jälgi magnettorme: http://keskkonnatervise.info/PRAEGU on see GRAAFIKUS KÕIGI AEGADE PUNASEIM JA KÕRGEIM. Seega on olnud tugev päikeseplahvatus. 
- Magnettormi graafik on praegu kõrgel aga sealkandis on ta varemgi olnud. Viimane (sel kuul) kõige kõvem plahvatus oli X1 ja seegi mitte Maa suunal. Nii 2 ööpäeva tagasi oli üks M6 ja viimane 24h jooksul M1. Need kaks on enam-vähem siiapoole küll, esimene neist vast oligi praeguse tormi tekitajaks.
Muuseas, praeguse tormi tugevuse hinnang on "keskmine". Sellega ei juhtu veel midagi drastilist elektroonika ega elektrivõrguga.

Tõsi, äkilised ilma muutused ja magnettormid mõjuvad tervisele pahasti. Niigi kehva tervisega inimesed võivad vedru välja visata.

- Nõrgad virmalised paistavadki Eestis mustvalgetena, sest inimsilm pole piisavalt tundlik, et värve eristada. Näiteks punast on eriti raske näha. Samas võib fotoaparaat ilusti värvilise pildi teha.
Väga ilusad fotod, ja mitte ainult virmalistest. Ilmselt oli/on keskmist sorti magnettorm. Hiiumaal olid lihtsalt virmalised näha. Mingit võimsat päikesepurset pole viimastel päevadel juhtunud. SPACE.com mainib alati, kui on tugevamad sündmused Päikesel. Laetud osakesed jõuavad Maa atmosfäärini tavaliselt paar päeva hiljem - nad liiguvad footonitest aeglasemalt.
Päikese aktiivsuse haripunkt peaks saabuma järgmise aasta kevadel. Hirmutati, et see akktiivsusperiood tuleb ebatavaliselt kõrge. Praegu küll miski sellele ei viita.

Mull endale meeldib see paik kõige rohkem, hea ülevaatlik: http://www.swpc.noaa.gov/alerts/index.html

No comments:

Post a Comment