Total Pageviews

Wednesday, March 16, 2011

Maavärin nihutas Jaapanit neli meetrit

(15.03.2011 Postimees põhjal)

Asjatundjate sõnul liikus Jaapan maavärinas neli meetrit ida suunas.
Andmed põhinevad Jaapani alal paiknevatel ca 1200 GPS näitudel, kirjutab cnn.com.
Varem käidi välja, et Jaapani suurim saar Honshū nihkus 2,6 meetrit.

Seismoloogide kinnitusel oli väga tugeva maavärina järel midagi sellist oodata.
Möödunud reedese maavärina võimsuseks mõõdeti 8,9 magnituudi. Jaapani seismoloogiaameti arvates ulatus see aga üheksa magnituudini.

Maavärin nihutas Maa telge. Selle tõttu pöörleb Maa ümber oma telje kiiremini ning päev lühenes 1,8 mikrosekundi võrra.

Vt. fotot (Scanp) http://f.postimees.ee/f/2011/03/15/538190t41hc6c4.jpg


----

Kommentaariumist:
Geograaf: No need "asjatundjad" ei tea laamtektoonikast küll aabitsatõdesidki. Kumb ikka kumma põhjus oli? Pigem ikka nii, et laam (maakoore plokk), millel Jaapan asub, nihkus aja jooksul kogunenud pingete mõjul ida poole, mille tagajärjeks oli see ja palju eelmisi ja ka palju järgmisi maavärinaid. Maavärin, olgu ta kuitahes tugev, on liiga nõrguke selleks, et liigutada tuhandete kilomeetrite suurusi ja kilomeetrite paksusi maakoore osi. Maavärin on kõigest signaal sellest, et laamad liiguvad ja Maa elab.
Elevant müksas oma teel kella, kell hakkas helisema ... ajakirjanik tegi loo: Kellahelin andis elevandile tiivad! Come on!

Tik-tak: Maakera telje nihkumine pidavat olema nagu kellavärk, täpselt iga 12 500 aasta tagant ühes suunas miljoni aasta jooksul ja siis tagasi tee lähtesse samamoodi. Selline telje liikumine seletab ka jääaja teket ja uut soojenemist. Viimane, 12 500 aastat tagasi oli nähtavasti suur veeuputus ja Atlantise hukk. Noa lugu suurest veeuputusest on ka nähtavasti toimunud sellel ajal.

No comments:

Post a Comment