Total Pageviews

Tuesday, March 29, 2011

Suur klaas vett võib toimida ka enesekontrolli tugevdajana

Täis põis aitab vältida impulsiivseid otsuseid

29.03.11 | ERR teadus ja haridus. Vaim ja hing.
Toimetas Astra Kallasmaa

Milline lihtne võte aitaks vähendada rutakate ja pikas perspektiivis kahjulike otsuste tegemist? Hollandi teadlase Mirjam Tuki värske teadustöö viitab, et täis põie puhul rakendunud suurenenud kontroll oma kehaliste vajaduste üle mõjutab ka seda, milliseid valikuid inimesed teiste vajaduste rahuldamise osas langetavad. Tuk väidab oma artiklis, et mõtlemine ja füüsis mõjutavad teineteist ka siis, kui me sellest teadlikud ei ole. Alateadlik automaatne kontroll põie üle tugevdab üleüldist enesekontrolli, soodustades sel viisil tasakaalukamat käitumist.

Mirjam Tuk ja tema kolleegid Debra Trampe ja Luk Warlop kontrollisid hüpoteesi, et täis põis suurendab enesekontrolli, lihtsate eksperimentidega. Ühes eksperimendis jõi üks grupp vabatahtlike viis tassi vett (umbes 750 milliliitrit) ja teine grupp võttis igast tassist vaid lonksukese. Umbes neljakümne minuti pärast, ajal, kui põide jõudnud vesi hakkas seal tundma andma, pandi vabatahtlike enesekontroll proovile. Osalejad pidid langetama kaheksa otsust. Iga otsuse puhul pidid nad valima kas koheselt ja kiiresti saadava vähem kasuliku valiku või pikema perioodi vältel saadava rohkem kasu toova valiku vahel. Näiteks paluti neil valida, homme saadava 16 dollari või 35 päeva jooksul saadava 30 dollari vahel.

Eksperimendi tulemused näitasid, et täis põiega gruppi kuulunud inimesed valisid tõenäolisemalt pikema perioodi vältel saadava suurema kasu. "Näib, et täis põiega tehakse paremaid otsuseid," ütles Mirjam Tuk. Nii soovitab ta börsimaaklereil enne otsuste langetamist vett juua ning ostukeskustel, kus tahetakse soodustada impulsiivsete ostude sooritamist, paigutada võimalikult palju tualettruume poodide lähedusse.


Vaata veel: Inhibitory spillover: Increased urination urgency facilitates impulse control in unrelated domains (pdf)

No comments:

Post a Comment